Dansende Lichtjes
Informatie over Kerstverlichting gesynchroniseerd op muziek

Hoe maak ik een " North Pole ":

Ook ik wilde zogenaamde "North Pole " ornamenten toevoegen aan mijn lichtshow. Dus op zoek naar de juiste onderdelen. Als basis heb ik witte pvc afvoerbuizen genomen. Deze zijn wat minder algemeen te krijgen, maar er zijn speciaalzaken ( Wildkamp Zaltbommel in mijn geval ) met witte pvc afvoerbuizen in het assortiment. De basis vormt een buis van 1,8 meter met een diameter van 8 centimeter. Daarbovenop heb ik een t-stuk gelijmd. De dwarsbuis kon ik niet zo gauw krijgen in wit, dus dit stuk wordt wit geschilderd. In het t-stuk zit een verloop naar dunnere buis, de dwarsbuis is 3,2 centimeter in doorsnede. Bovenop komt een bol, met daarin ook rgb-verlichting uiteraard.

De paal wordt omwikkeld met een rgb plat, soepel en waterdicht lichtsnoer, zoals te zien in de fotos hierboven. Als toevoeging wordt de paal ook omwikkeld met rode weersbestendige tape. De tape is vooral om ook overdag de paal een beetje smoel te geven. In het donker zijn vooral de lichtjes meer bepalend voor het zicht. Zoals te zien is, heb ik de ene paal rechtsom gewikkeld en de andere linksom. De rechtse helft laat de " North Pole " zien met de reeds geschilderde dwarsverbinding, waar het uithangbord aan komt te hangen. De volgende stap wordt het monteren van de bollen. Na lang zoeken heb ik een formaat gevonden dat ik vindt passen bij de diameter van de paal. Dit zijn glazen bolletjes van een lampsysteem, zoals dat verkocht wordt bij Lampidee. De bolletjes verdelen het licht echt goed.

De detailfoto's laten de bolletjes goed zien.

De laatste stap wordt het maken van de uithangborden, waar ik de volgende tekst op ga zetten:

Noordpool 5790 Km.

Dat is namenlijk de afstand Vianen --> Noordpool.

Mijn idee is verder, om heldere plexiglas plaatjes te laten maken, met daarin die tekst gegraveerd, en ga proberen of ik met enkele ledjes in de bovenrand van het plexiglas de tekst kan laten oplichten. Wordt vervolgd.

De verlichting wordt aangestuurd door een DMX controller met 27 kanalen. Door het bord wat hoger in de kast te monteren is het monteren van de kabeltjes wel veel makkelijker en passen de DMX stuurkabels ook beter in de kast. De afstandsstukken zijn 4 milimeter draadeinden van RVS, te vinden bij de Hornbach bijvoorbeeld. Op de bodem heb ik een plaatje plexiglas gebruikt als basis ( soms ook trespa, wat ik maar goedkoop ter beschikking heb ) , zodat ik de kast niet hoef te doorboren en die dus mooi waterdicht blijft. De controller mag maximaal 15 ampere verwerken, en de voeding maximaal 20 Ampere. Ik blijf dus altijd binnen de 75 procent van de maximale belasting van de voeding, en verminder zo de kansen op oververhitting. De kast is weer een Schneider Electric, zoals eerder al beschreven op de onderdelen pagina, mijn favoriete behuizing.

Een variatie op de north pole is een shooting pole. Niet 1 strip voor de hele paal , maar verdeeld in 8 segmenten, 7 op de paal en 1 op de top. Dit levert weer heel andere mogelijkheden op. Zoals een VU-meter, bijvoorbeeld.